Pictură Vernisaj decembrie 13, 2023

Vernisaj Expoziție comemorativă – Dumitru Bâșcu

Descriere

Fundația Culturală Gaudium Animae organizează, în perioada 13-28 decembrie 2023, în spațiul Galeriei Muzeul Unirii din Iași, expoziția comemorativă ,,Pictor DUMITRU BÂȘCU (1902 – 1983)”, evenimentul expozițional datorat fiicei artistului, doamna Ana Maria Sandi.

  • Data evenimentului

    13 decembrie 2023

  • Ora

    17:00

  • Locul

    Muzeul Unirii Iași

Frate vitreg al compozitorului George Enescu, Dumitru Bâșcu, a trăit discret și a încercat să-și facă recunoscută valoarea propriului talent fără a se face referire la notorietatea marelui muzician, pe care îl prețuia în mod deosebit.

Născut la 14 septembrie 1902, la Cracalia, pictorul Dumitru Bâșcu a fost fiul lui Costache Enescu și al polonezei Mariei Ferdinand Suschi, fiind cu 21 de ani mai mic decât George Enescu.  Despărțit de mamă pe la 2-3 ani, Dumitru (Mitruță), înregistrat în acte ca Dumitru Suschi, a fost crescut de tatăl sau și de sora acestuia, Tinca. După moarte tatălui lor, George Enescu își duce fratele la studii, la Iași, unde va urma liceul și Școala de Arte Frumoase.

Participă la Salonul Oficial din 1927 cu o ,,natură moartă”  și obține prestigiosul Premiul Anastasie Simu, iar la Salonul din 1929 va obține o bursă pentru călătorii  în străinătate în valoare de 50.000 de lei. Din noiembrie 1929 până în martie 1931, Dumitru Bâșcu s-a aflat în Franța, inclusiv la Paris.

De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme: portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală (religioasă) și grafica.

A fost, de asemenea, pictor de biserici și restaurator de monumente istorice.

Referindu-se la o parte a creației sale plastice, pictorul Eugen Ispir, de a cărui personalitate se leagă înființarea pinacotecii botoșănene, menționa: Bâșcu știe să picteze, el știe să învie motivul din natură, satisfăcând toate pretențiile artei pure. Bâșcu înțelege ordonanțarea cantităților în compoziție; florile lui Bâșcu au libertate, au aer, prospețime și lumină” (în ”Expozițiile de la Dalles”, în Veghea, 18 ianuarie 1935).  

În 1943 artistul s-a căsătorit cu Margareta Arvay (Kutis), alături de care, în 1945, a deveni tatăl Anei-Maria Sandi.

După o viață cu multe privațiuni, inclusiv detenția – din motive politice, fiind apropiat Principesei  Ileana,  pictorul Dumitru Bâșcu a murit la București pe data de 18 noiembrie 1983, fiind înmormântat la cimitirul Andronache. (Foto și tehnoredactare: Ana Coșereanu)

Back