Muzică clasică noiembrie 13, 2023

Turneul Național Baroque Tour Opus 2 cu Răzvan Stoica & Andreea Stoica

Descriere

Răzvan Stoica și Andreea Stoica continuă seria de promovare a repertoriului baroc cu un al doilea turneu național, de această dată alături de ansamblul Kamerata Stradivarius.

  • Data evenimentului

    13 noiembrie 2023

  • Ora

    19:00

  • Locul

    Opera Națională Română Iași

Excepționalul duo revine cu un nou program baroc ce își propune sondarea stilului care a creat un capitol aparte în istoria artei violonistice. Luni, 13 noiembrie 2023, Fundația Culturală Gaudium Animae vă invită la un concert extraordinar susținut în sala mare a Operei Naționale Române Iași de violonistul Răzvan Stoica și de pianista Andreea Stoica în compania Kamerata Stradivarius. Veți trăi strălucirea sunetului viorii Stradivarius ex-Ernst în capodopere scrise de maeștrii violoniști din secolul 17 ca Antonio Vivaldi, Francesco Maria Veracini sau Giuseppe Tartini, dar și prin reinterpretări ale efervescenței baroce în aranjamente la creații de J.S.Bach sau Domenico Scarlatti.

Turneul Național „Baroque Tour Opus 2” începe pe 4 Noiembrie la Baia Mare în sala Euro Arts și continuă cu concerte la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (9 noiembrie), Teatrul „Nae Leonard” Galați (11 noiembrie), Opera Națională Română Iași (13 noiembrie), Castelul Cantacuzino Bușteni (18 noiembrie), Filarmonica Oradea (21 noiembrie), Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani (25 noiembrie) și Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare (5 decembrie).

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborari ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche Germania, Filarmonica Slovenă, Filarmonica Olandeză, Orchestra Simfonică Sanremo, Orchestra Radio Slovenă, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “George Enescu” din București, precum și Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen și Orchestra Simfonică Trondheim. Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2013, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729. Răzvan Stoica evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale alaturi de pianista Andreea Stoica.
 
Andreea Stoica este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. La fiecare apariție a obținut diverse premii și critici pozitive privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă. De altfel, artista dovedește de fiecare dată muzicalitatea înnăscută prin abordarea unui repertoriu divers, maniera de execuție a partiturii fiind perfect adaptată stilului componistic. Cariera muzicală a Andreei Stoica începe la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl i-a dat primele lecții de pian. Talentul tinerei a fost evident încă din primii ani, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. În toți acești ani, Andreea a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Korea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), turneele europene ale acestora fiind alcătuite dintr-un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice bijuteriilor compozitorilor moderni.
 
Cei doi frați Stoica formează un duo din anul 1996. Recent, publicul român i-a aplaudat pentru evoluția de succes din cadrul Turneului Internațional Stradivarius Opera 2022.

Programul concertului:

Prezintă Cătălin Sava, jurnalist și muzicolog

Galerie foto

Back