Un Stradivarius în Școli – Stagiunea în Universități

Descriere

Muzica clasică vine în întâmpinarea tinerilor, prin proiectul educațional național "Un Stradivarius în Școli - Stagiunea în Universități", parte a programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae. Răzvan Stoica, declarat cel mai bun tânăr violonist european al anului 2013, cântă pe o vioară Stradivarius din 1729.

  • Data evenimentului

    2024-2025

  • Locul

    Universitățile din România

  • Tags

    Muzica Inspiră

Public tânăr pentru o muzică eternă

„Un Stradivarius în școli – Stagiunea în Universități” promovează o abordare neconvenţională asupra muzicii clasice, prin contactul direct cu publicul tânăr.

Fundația Culturală Gaudium Animae îşi doreşte facilitarea şi popularizarea muzicii clasice, prin aportul interpretativ excepţional al violonistului Răzvan Stoica. Aflat la o primă iterație, proiectul „Un Stradivarius în școli – Stagiunea în Universități” este un efort susținut de a încuraja familiaritatea și conexiunea cu valorile perene ale culturii europene, prin înlesnirea accesului nemijlocit la muzica clasică. Violonistul Răzvan Stoica vorbește adeseori în interviurile sale despre importanța înțelegerii, a formării unei relații intime cu muzica, iar„Un Stradivarius în școli – Stagiunea în Universități” exprimă întocmai această formă de deschidere spre un domeniu considerat greu accesibil.

 
Un Stradivarius în școli. Stagiunea în Universități – Concert extraordinar Răzvan Stoica debuteaza pe 5 iunie 2024, la ora 12.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 
 
Lucrări emblematice și un instrument de excepție

Răzvan Stoica, este câștigătorul titlului „Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani” în anul 2013, iar vioara Stradivarius „Ex-Ernst” i-a fost oferită în anul 2009, în urma câștigării Marelui Premiul al Concursului „Strad Prize” din Salzburg, Austria. În întreaga lume au rămas mai puțin de 650 de viori construite de celebrul lutier Antonio Stradivari, din care marea majoritate sunt deținute de colecționari care nu le expun public și nu permit folosirea lor.

Vioara „Ex-Ernst” a fost realizată în 1729, la sfârșitul perioadei de aur a marelui lutier. Dincolo de subtilitățile tonului și frumusețea propriu-zisă a viorii ca obiect, e important de știut că, înainte de Stradivarius, proporțiile viorii variau destul de mult de la un lutier la altul; instrumentul își căuta încă vocea. După el, aceste variațiuni nu au mai fost necesare. Așadar, studentiii vor avea ocazia să intre în contact cu fragmente din muzica unora dintre cei mai importanți compozitori din istorie, interpretate pe una dintre cele mai minunate viori produse vreodată, în mâinile unuia dintre cei mai buni violoniști din lume. În întreaga lume au rămas mai puțin de 650 de viori făurite de el, din care marea majoritate sunt deținute de colecționari care, sub vraja acestor artefacte, nu le expun public și nu permit folosirea lor.

Răzvan Stoica și vioara sa Stradivarius vor interpreta pentru studenti lucrări ale unor compozitori emblematici pentru întreaga aventură a muzicii clasice, de la Haydn, Hӓndel, Bach și, în funcție de stare și inspirație, Mozart, Paganini, Stravinski și Ravel, fără a-l uita pe Ciprian Porumbescu cu „Balada” sa, o lucrare care și-a câștigat locul în repertoriul mondial pentru vioară. Printr-un repertoriu impresionant, tinerii vor avea acces la unul dintre cei mai versatili interpreți ai viorii din secolul 21.

Calendar:

Proiect susținut de Grup Eta
Parteneri media
Parteneri media
Back