Muzică clasică mai 9, 2023

Răzvan Stoica & Andreea Stoica Baroque Tour

Descriere

Răzvan Stoica și Andreea Stoica revin în atenția publicului din România cu un prim turneu național dedicat repertoriului baroc. Marți, 9 mai 2023, Fundația Culturală Gaudium Animae vă invită la un recital extraordinar susținut de violonistul Răzvan Stoica și de pianista Andreea Stoica în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași. Fundația Culturală Gaudium Animae organizează turneul naţional Baroque Tour 2023, primul opus dintr-o serie de turnee anuale dedicate unui repertoriu rarisim interpretat în România. Publicul va avea bucuria reîntâlniri cu excepţionalul duo Răzvan și Andreea Stoica, într-un program emoționant ce își propune sondarea stilului care a creat un capitol aparte în istoria artei violonistice. Vă așteptăm să redescoperiți gloria viorii baroce, prin capodopere scrise de maeștrii arcușului din secolul 17 ca Tomaso Vitali, Francesco Maria Veracini sau Giuseppe Tartini, dar și prin reinterpretări atemporale ale efervescenței baroce semnate de un Fritz Kreisler sau Alfred Schnittke. Baroque Tour op.1 începe vineri, 5 mai 2023, la ora 18.30, în Cetatea Făgăraș, cu un recital extraordinar al violonistului Răzvan Stoica și al pianistei Andreea Stoica, celelalte concerte urmând să fie susținute la Sibiu (6 mai), Alba Iulia (7 mai) și Iași (9 mai). Turneul va continua în perioada următoare în Brașov, Buzău, București și alte orașe.

  • Data evenimentului

    9 mai 2023

  • Ora

    19:00

  • Locul

    Sala „Henri Coandă” - Palatul Culturii din Iași

Bilete
Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial. Cele mai recente colaborari ale sale includ concerte cu Filarmonica Südwestdeutsche Germania, Filarmonica Slovenă, Filarmonica Olandeză, Orchestra Simfonică Sanremo, Orchestra Radio Slovenă, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “George Enescu” din București, precum și Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen și Orchestra Simfonică Trondheim. Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2013, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729. Răzvan Stoica evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale alaturi de pianista Andreea Stoica.
 
Andreea Stoica este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. La fiecare apariție a obținut diverse premii și critici pozitive privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă. De altfel, artista dovedește de fiecare dată muzicalitatea înnăscută prin abordarea unui repertoriu divers, maniera de execuție a partiturii fiind perfect adaptată stilului componistic. Cariera muzicală a Andreei Stoica începe la vârsta de cinci ani, atunci când tatăl i-a dat primele lecții de pian. Talentul tinerei a fost evident încă din primii ani, iar la vârsta de șase ani a început cursurile de specialitate la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. În toți acești ani, Andreea a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Korea sau Olanda cu pianiști de prestigiu precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), turneele europene ale acestora fiind alcătuite dintr-un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice bijuteriilor compozitorilor moderni.
 
Cei doi frați Stoica formează un duo din anul 1996. Recent, publicul român i-a aplaudat pentru evoluția de succes din cadrul Turneului Internațional Stradivarius Opera 2022.

Programul concertului:

Prezintă Cătălin Sava, jurnalist și muzicolog
Sponsori
Parteneri
Parteneri media
Back